Ве молиме одете надолу за рецептот на македонски.
In the spirit of Sicilian recipes which are great for the summer, we present you a twist on the original basil, tomato and eggplant pasta popular in Sicily. This is a very simple and fast recipe, but the result is a tasty, flavourful pasta which is light and ideal for the summer.
This dish is prepared with Casarecce Siciliane, a specific pasta shape which is always served with tomatoes and eggplant. If you cannot find this shape, you may use your favourite penne pasta shapes.
This dish is prepared with Casarecce Siciliane, a specific pasta shape which is always served with tomatoes and eggplant. If you cannot find this shape, you may use your favourite penne pasta shapes.
Casarecce Siciliane with Pesto, Cherry Tomatoes and Eggplant
For the Pesto
Ingredients (makes enough for two dishes of pasta):
- 3 handfuls basil leaves
- 1 handful pine nuts or cashews, toasted
- 1 teaspoon powdered garlic
- 1 handful Parmesan cheese, grated
- extra virgin olive oil
- salt and freshly ground black pepper
Method:
Combine all ingredients in the bowl of a blender or food processor. Blend (process) until the basil and nuts are crushed and all ingredients have combined. At this point, you will need to add more olive oil and grated Parmesan until you get the right texture and flavour (adjust to your taste). Let cool in the fridge.
For the vegetables
Ingredients (makes enough for two dishes of pasta):
- 1 eggplant
- 200 g. cherry tomatoes
- extra virgin olive oil
- salt and freshly ground black pepper
Method:
Preheat the oven at 180 degrees Celsius. Slice the tomatoes in half and cut the eggplant into small cubes. Line a baking pan with aluminium foil, sprinkle with olive oil and add the chopped vegetables. Season with salt and pepper and sprinkle the eggplant with olive oil.
Roast the eggplant for about 30 minutes and the tomatoes for about 45-50 minutes.
For the Pasta
Preheat the oven at 180 degrees Celsius. Slice the tomatoes in half and cut the eggplant into small cubes. Line a baking pan with aluminium foil, sprinkle with olive oil and add the chopped vegetables. Season with salt and pepper and sprinkle the eggplant with olive oil.
Roast the eggplant for about 30 minutes and the tomatoes for about 45-50 minutes.
Roast the eggplant for about 30 minutes and the tomatoes for about 45-50 minutes.
For the Pasta
Ingredients (makes two servings):
- 250 g. Casarecce Siciliane or another type of penne pasta
- salt
Method:
Heat a large amount of salted water in a heavy saucepan. Boil the pasta according to package instructions until just al dente. Do not throw away the hot pasta water. In another saucepan, stir the cooked pasta with the prepared pesto. Add half a ladle of the hot pasta water and stir. If required, add more pasta water. Add the roasted cherry tomatoes and eggplant and toss gently. Serve with fresh basil leaves.
The recipe explained in this article has been adjusted from the version presented on The Italian Dish.
The recipe explained in this article has been adjusted from the version presented on The Italian Dish.
Предлог десерт:
_______________________________________________________________________________________________________
Во духот на сицилијанските рецепти кои се совршени за летниот
период, ви ја прикажуваме нашата верзија на оригиналните тестенини со босилек,
домати и модар домат која е популарна во Сицилија. Ова е многу едноставен и брз
рецепт, но крајниот резултат е вкусни тестетени совршени за летниот период.
Паста со песто, домати
и модар патлиџан
За пестото
Состојки (за две порции паста):
- 3 раце ливчиња босилек
- 1 рака пињоли или индиски ореви, тостирани
- 1 кафена лажичка лук во прав
- 1 рака пармезан, рендан
- маслиново масло
- сол и свежо мелен црн пипер
Подготовка:
Ставете
ги сите состојки во сад од бледер или во сецко. Блендирајте додека
босилекот и оревите не се иситнат и сите состојки не се соединат. Доколку е
потребно може да додадете уште маслиново масло и рендан пармезан додека не ја
добиете совршената текстура и вкус. Оставете да се олади во фрижидер.
За зеленчукот
Состојки (за две порции паста):
- 1 модар патлиџан
- 200 гр. шери домати
- маслиново масло
- сол и свежо мелен црн пипер
Подготовка:
Загрејте
ја рерната на 180 степени целзиусови. Насечете ги доматите на половина и
насечкајте го модриот патлиџан на мали коцки. Ставете алуминиумска фолија во
тавата за печење, попрскајте ја со маслиново масло и ставете го насецканиот
зеленчук. Зачинете со сол и бибер и попрскајте го модриот патлиџан со маслиново
масло.
Печете го модриот патлиџан околу 30 минути а доматите околу 45-50 минути.
Загрејте
ја рерната на 180 степени целзиусови. Насечете ги доматите на половина и
насечкајте го модриот патлиџан на мали коцки. Ставете алуминиумска фолија во
тавата за печење, попрскајте ја со маслиново масло и ставете го насецканиот
зеленчук. Зачинете со сол и бибер и попрскајте го модриот патлиџан со маслиново
масло.
Печете го модриот патлиџан околу 30 минути а доматите околу 45-50 минути.
За пастата
Состојки (две порции):
- 250 гр. Casarecce Siciliane или друг вид на паста во форма на макарони
- сол
Подготовка:
Загрејте
голема количина солена вода во тенџере. Варете ги тестенините според упатството
на пакувањето додека не станат al dente. Не ја истурајте водата во која се вареа. Во друг сад измешајте
ги варените тестенини и пестото. Додадете половина кутлача од топлата вода и
промешајте. Доколку е потребно, додадете уште од водата. Додадете го печениот
зеленчук и промешајте внимателно. Сервирајте со свежи ливчња босилек.
No comments:
Post a Comment