Please scroll down for the recipe in English.
Паељата е едно од традиционалните шпански
јадења. Вкусно јадење кое содржи квалитетен ориз, свежи морски плодови и
шафран, претставува совршена слика на шпанската култура и традиција. Оригинално
се приготвува во специјален сад за Паеља, но може да се користи и тава која е
доволно голема. Традиционалната паеља најчесто е подгорена на дното, доволно за
да се добие прекрасната боја и мирис.
Паеља со морски плодови
Состојки (две порции):
- 200-300 гр. пилешки гради
- 1/2 кромид
- 2 чешниња лук
- 1l пилешки бујон
- шафран
- 1 лашичка пипер
- 250 гр. Arborio ориз
- 300-400 гр. свежи или замрзнати морски плодови
- малку ситно сецкан магдонос
Зачинете ги пилешките гради со сол и свежо
мелен бибер и испржете ги на маслиново масно. Додадете го пиперот на пилешкото
и извадете го од тавата.
Во истата тава (садот за приготвување на
паељата), испржете го кромидот и лукот додека не омекнат. Во меѓувреме додадете
неколку прстофати од шафранот во половина од пилешките бујон. Додадете го
пилешкиот бујон со шафран заедно со оризот во тавата со зеленчукот. Оставете го
да се готви на среден оган 20тина минути, мешајќи повремено.
Кога е готов оризот, додадете го останатиот
бујон заедно со морските плодови. Покријте ја тавата со капакот и гответе околу
10-15 минути, или додека испари водата. Во тој момент, веќе можете да го
оставите дното дното на тавата да загори за да го добиете оригиналниот мирис и
боја на јадењето, но внимавајте да не ја изгорите паељата.
Додадете го пилешкото и измешајте го со
паељата. Наросете сецкан магдонос и ставете неколку кришки лимон. Сервирајте
директно од топлата тава со бело вино.
_______________________________________________________________________________________________________
The Paella is one of the traditional Spanish dishes. A tasty dish containing quality rice, fresh seafood and original saffron, it is a perfect monument of Spanish culture and tradition. It is originally prepared in a special Paella dish, but you could also use any pan that is large enough. The traditional Paella is usually burned at the bottom just enough to get that lovely colour and scent.
Seafood Paella
Ingredients (serves two):
- 200-300 g. chicken breast
- 1/2 onion
- 2 cloves garlic
- 1 л. chicken stock
- saffron
- 1 teaspoon paprika
- 250 g. Spanish/Arborio rice
- 300-400 g. fresh or frozen mixed seafood, washed and cleaned
- 1 tablespoon finely chopped parsley
Method:
Season the chicken breast with salt and freshly ground black pepper and fry over olive oil in a until completely cooked. Add the paprika to the chicken. Remove from the pan.
In the same pan (Paella dish), fry the onion and garlic until soft. In the same time, add several pinches of saffron to half the hot chicken stock. Add the infused chicken stock together with the rice to the cooked vegetables. Leave to cook over medium heat around 20 minutes with occasional stirring.
When the rice is cooked, add the rest of the stock with the seafood. Cook with the lid on for around 10-15 minutes, or until the water has evaporated. At this point, you could let the bottom of the pan burn in order to get the original smell and colour of the dish, but be careful not to burn the Paella.
Add the cooked chicken and combine with the Paella. Sprinkle with the chopped parsley and add several lemon wedges. Serve straight from the hot pan with white wine.
The recipe explained in this article has been adjusted from the version presented by Jamie Oliver.
In the same pan (Paella dish), fry the onion and garlic until soft. In the same time, add several pinches of saffron to half the hot chicken stock. Add the infused chicken stock together with the rice to the cooked vegetables. Leave to cook over medium heat around 20 minutes with occasional stirring.
When the rice is cooked, add the rest of the stock with the seafood. Cook with the lid on for around 10-15 minutes, or until the water has evaporated. At this point, you could let the bottom of the pan burn in order to get the original smell and colour of the dish, but be careful not to burn the Paella.
Add the cooked chicken and combine with the Paella. Sprinkle with the chopped parsley and add several lemon wedges. Serve straight from the hot pan with white wine.
The recipe explained in this article has been adjusted from the version presented by Jamie Oliver.
No comments:
Post a Comment