Friday 7 August 2015

Saltimbocca alla Romana with Pea Puree | Салтимбока со пире од грашок

Ве молиме одете надолу за рецептот на македонски.


One of the rare true Roman dishes, Saltimbocca alla Romana consists of veal escalopes coated in sage leaves and Prosciutto di Parma and fried in hot butter into a tender, juicy, medium-rare meat with a rich and lasting flavour. The name, in Italian, means "jumps in the mouth", as this was the surprising result of the hidden sage leaves in the meat. 

This dish is traditionally served with Polenta, but we decided to give it a twist and prepared a homemade pea puree, which greatly complemented this Italian dish. 

Saltimbocca alla Romana

Ingredients (makes two servings):

  • 400 g. veal escalopes
  • several sage leaves
  • 50 g. Prosciutto di Parma
  • 40 g. butter
  • 50 ml. white wine
  • salt and freshly grated black pepper 

Method:


Season the veal escalopes with salt and pepper. Place a sage leave and a thin slice of Proiscutto on top of each piece of meat and secure it in place with a wooden toothpick.




Melt the butter in a large skillet over medium-high heat. Be careful not to burn the butter. When well heated, add the veal (Prosciutto side up) and fry gently until slightly browned on one side. Turn the pieces over and continue cooking. After a brief period of time, add the white wine and tilt the pan so that it mixes with the cooking juices.

Carefully remove the veal and arrange on a warm serving platter. Return the skilled to the stove, increase the heat to high and stir around 1 tablespoon of hot water into the wine sauce. Scrape up the bits stuck to the pan and cook for 2-3 minutes, until the sauce has reduced, taking care not to burn it. Spoon the sauce over the veal slices.

Pea Puree


Ingredients (makes two servings):

  • 400 g. frozen peas
  • 1 teaspoon mint leaves
  • 50 g. Parmesan cheese, grated
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 50 ml. extra virgin olive oil
  • salt and freshly grated black pepper

Method:


Boil the peas for around 15 minutes or according to package instructions. Blend the peas with the rest of the ingredients in a blender or food processor. You may vary the amounts of the ingredients to satisfy your taste. You may also add melted butter and milk. The finished puree should have a mild green colour and a thick texture, with notable flavours of peas and mint.

Serve with dry red wine.

Suggested dessert:


_______________________________________________________________________________________________________

Едно од ретките вистински римски специјалитети, Saltimbocca alla Romana, се состои од телешки котлети прекриени со ливчиња од жалфија и пршута и пржено на жежок путер, добивајќи меко, сочно, средно печено месо со богат вкус. Името на италијански значи „скока во уста“, што се добива како резултат на скриените ливчиња жалфија во месото.
Ова јадење традиционално се сервира со палента, но ние се решивме за една поинаква варијанта и подготвивме домашно пире од грашок, кое совршено го надополнува овој италијански специјалитет.

Салтимбока

Состојки (две порции):

  • 400 гр. телешки котлети
  • неколку ливчиња жалфија
  • 50 гр. пршута
  • 40 гр. путер
  • 50 мл. бело вино
  • сол и свежо мелен црн пипер

Подготовка:


Зачинете ги телешките котлети со сол и бибер. Ставете ливче жалфија и парче од пршутата на секое парче и прицврстете го со чечкалица.


Растопете го путерот во голема тава врз среден оган. Внимавајте да не ви загори путерот. Кога е доволно загреан, додадете го телешкото (страната со пршутата да ви биде одозгора) и пршете внимателно додека не добиете кафена боја на едната страна. Свртете ги парчињата на другата страна и продолжете со готвење. За кратко време, додадете го белото вино и навалете ја тавата за да се измеша со останатите сокови од месото.

Внимателно извадете го телешкото од тавата и наредете ги на млака чинија за сервирање. Вратете ја тавата на шпорет на жежок оган и додадете 1 супена лажица врела вода во сосот од бело вино. Изгребете ги парченцата што се залепиле на тавата и гответе 2 до 3 минути, додека сосот не се редуцира, внимавајќи да не го загорите. Прелијте го сосот врз телешките котлети.

Пире од грашок

Состојки (две порции):

  • 400 гр. смрзнат грашок
  • 1 кафена лажичка суво нане (или неколку свежи ливчиња)
  • 50 гр. рендан пармезан
  • 1/2 кафена лажичка лук во прав
  • 50 мл. маслиново масло
  • сол и свежо мелен црн пипер

Подготовка:


Варете го грашакот околу 15 минути или според упатството на пакувањето. Изблендирајте го грашакот со останатите состјки со блендер или процесор за храна. Количините на состојките може да варираат според вашите лични преференци и вкус. Можете да додадете и растопен путер и млеко. Готовото пире треба да има зеленкаста боја и густа текстура, со нагласен вкус на грашок и нане.

Сервирајте со суво црвено вино.

Предлог десерт:

No comments:

Post a Comment