Ве молиме одете надолу за рецептот на македонски.
I could talk about crepes for hours, but honestly, no words are required. Perfect with Nutella, jam, honey and walnuts or maple syrup, as well as the most advanced varieties which we are going to show in the future (hint: Flambeee).
In this article, we present you two original, family recipes which have been passed through generations. The crepes are soft, yellow and very thin. The homemade plum jam is decadent, spicy and extremely flavourful, with a very little amount of sugar and no additives or preservatives. A perfect summer breakfast.
Oh. A little secret. Our love actually began with these crepes. Enjoy!
Crepes with Homemade Plum Jam
For the Crepes
Ingredients (makes 10-12 crepes):
- 10 tablespoons flour
- 2 eggs
- 200 ml. milk
- 200ml. sparkling water
- a pinch of salt
- oil for frying
Method:
Combine all ingredients and whisk until you get a smooth batter with no lumps. You will need to add around 150-200 ml. sparkling water and 3-4 tablespoons flour, until you get the perfect consistency.
Fry in a lightly greased crepe pan over medium heat until cooked on both sides.
Fry in a lightly greased crepe pan over medium heat until cooked on both sides.
For the Plum Jam
Ingredients (makes two medium-size jars):
- 2 kg. plums*
- 100-150 gr. sugar
- cinnamon, nutmeg and cloves (to taste)
- 50 ml. rum
*This recipe may be used for various fruits, although our fruit of choice for this summer breakfast was plums. You may experiment with your favourite season fruit.
Method
Preheat the oven at 180 degrees Celsius. Wash and pit the plums. Arrange in layers in a baking pan and sprinkle each layer with the sugar and spices.
Bake for around 3 hours, occasionally checking and stirring. Near the end, you may taste the jam for its sugar content and spices, and add more if required. At the end, add the rum and stir.
Pour the jam into clean, new jars and seal tightly. Leave in the hot oven to vacuum completely.
Preheat the oven at 180 degrees Celsius. Wash and pit the plums. Arrange in layers in a baking pan and sprinkle each layer with the sugar and spices.
Bake for around 3 hours, occasionally checking and stirring. Near the end, you may taste the jam for its sugar content and spices, and add more if required. At the end, add the rum and stir.
Pour the jam into clean, new jars and seal tightly. Leave in the hot oven to vacuum completely.
Bake for around 3 hours, occasionally checking and stirring. Near the end, you may taste the jam for its sugar content and spices, and add more if required. At the end, add the rum and stir.
Pour the jam into clean, new jars and seal tightly. Leave in the hot oven to vacuum completely.
_______________________________________________________________________________________________________
За палачинки можеме да ви зборуваме со часови, но да бидеме искрени, зборовите не се потребни. Совршени со Нутела, џем, мед и ореви или јаворов сируп, како и некои посложени верзии кои ќе ви ги покажеме во иднина. (шшш.. фламбирани!).
Во наредните редови ќе ви прикажеме два оригинални, фамилијарни рецепти, пренесуваниод колено на колено. Палачинките се меки, жолти и многу тенки. Домашниот џем од сливи(уште познат и како пекмез) е декадентен, зачинет и богат со вкус, со многу мала количина нашеќер и без адитиви или презервативи. Совршен летен појадок.
Мала тајна. Нашата љубов всушност започна со овие палачинки. Уживајте!
Палачинки со
домашен џем од сливи
За палачинките
Состојки (за 10-12 палачинки):
- 10 лажици брашно
- 2 јајца
- 200 мл. млеко
- 200 мл. кисела вода
- прстофат сол
- масло за пржење
Подготовка:
Исмешајте ги сите состојки и матете со жица за матење додека не
добиете мазно тесто без грутки. Ќе треба а додадете уште 150-200 ml. минерална вода и 3-4 супени
лажици брашно за да ја добиете совршената смеса.
Пржете ги на намрсено тавче за палачинки на среден оган додека не се испечат на двете страни.
За џемот од сливи
Состојки (за две тегли со средна големина):
- 2 кг. сливи*
- 100-150 гр. шеќер
- цимет, мускатно оревче и каранфилче (по вкус)
- 50 мл. рум
*Овој рецепт може да се користи
за најразлично овошје, иако нашиот избор на овојше за овој летен појадок беше
сливи. Можете да експериментирате со вашето омилено сезонско овошје.
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180
степени целзиусови. Измијте ги сливите и извадете ја семката од нив. Наредете
ги во редови во садот за печење и на секој ред ставете шеќер и зачини.
Печете околу 3 часа, повремено проверувајќи ги и промешувајќи.
Пред крајот можете да го пробате џемот и да проверите дали има потреба од шеќер
или некој од зачините. На крајот додате го румот и промешајте.
Ставете го џемот во чисти, нови тегли и затворете го убаво.
Оставете го во топла рерна за да се вакумира комплетно.
Предлог ручек:
Загрејте ја рерната на 180
степени целзиусови. Измијте ги сливите и извадете ја семката од нив. Наредете
ги во редови во садот за печење и на секој ред ставете шеќер и зачини.
Печете околу 3 часа, повремено проверувајќи ги и промешувајќи. Пред крајот можете да го пробате џемот и да проверите дали има потреба од шеќер или некој од зачините. На крајот додате го румот и промешајте.
Ставете го џемот во чисти, нови тегли и затворете го убаво. Оставете го во топла рерна за да се вакумира комплетно.
Печете околу 3 часа, повремено проверувајќи ги и промешувајќи. Пред крајот можете да го пробате џемот и да проверите дали има потреба од шеќер или некој од зачините. На крајот додате го румот и промешајте.
Ставете го џемот во чисти, нови тегли и затворете го убаво. Оставете го во топла рерна за да се вакумира комплетно.
No comments:
Post a Comment